Bosh sahifa mavzular  Zamonaviy menejerga talablar.

 Zamonaviy menejerga talablar.

 Zamonaviy menejerga talablar

 Zamonaviy menejerga talablar

 Zamonaviy menejerga talablar.

Zamonaviy menejerga talablar. Zamonaviy menejer. Hozirgi vaqtda tez rivojlanishni mo’ljallagan zamonaviy tashkilotlar uchun, innovatsiyani samarali joriy qilish, biznes rentabelligining ko’plab savollarini yechish bilan bog’liq hisoblanadi. Bu sohadagi yutuqlarga
erishishning eng qulay yo’li tashkilot rahbarining uzluksiz istiqbolga erishish
rejalarini amalga oshirish sharoitlarini ta’minlab berishi hisoblanadi. Ushbu ishlar
bilan aynan tashkilot menejeri shug’ullanadi. Ilm-fan va ishlab chiqarishning
innovatsiyaga aylanib borayotgan hozirgi globallashuv davrida boshqaruvning har
qanday turi yoki tipidagi menejerlar, menejer novatorlarga aylanishini zamonamiz talab
qilmoqda. Chunki kechagi yangi texnologiya o’z muddatini o’tamasdanoq bugunning
eskisi hisoblanmoqda. Boshqaruvda marketing talablarining ham kuchayib borishi
tashkilotlarda raqobatning ham kuchayishiga olib kelmoqda. Shu nuqtai–nazardan
zamonaviy boshqaruvchiga bo’lgan talab faqat dinamik xususiyatlarga ega bo’lib boradi. Bu
yo’nalishda Yevropa davlatlari, AQSH, Xitoy, Kanada, Yaponiya, Malayziya, Janubiy Koreya
davlatlari oldinda bormoqda.

Bu yerda innovatsion menejer bilan hozirgacha tayyorlanayotgan va ishlayotgan menejerlar o’rtasidagi farqlar haqida savol tug’iladi. Hozirgi vaqt menejerlari ko’p hollarda o’zlari tanlagan texnologiyalarni va bu texnologiyalar bilan ishlovchilarning faoliyatlariga o’rgangan. Yangi texnologiyalar faqat tashvish va ortiqcha vaqtni olishiga qat’iy ishonchda bo’lgan tartibni qabul qilgan va bu tartibdan yangi bir tartibga o’tishni xoxlashmaydi. Bu usul ham to’g’ri bo’lishi mumkin. Lekin ijtimoiy-iqtisodiy sohaning barcha yo’nalishlaridagi
ilg’or tajribalar va yangi texnologiyalar menejer yoki tashkilot rahbarining qanchalik ishbilarmonligidan, hohishi-e’tiboridan qat’iy nazar raqobatni keltirib chiqarmoqda.
Biz hozirgi xaridorlar va iste’molchilar-ning yangi mahsulotlar va xizmatlarga bo’lgan talablari ham keskinlashgan, o’zgaruvchan zamonda yashamoqdamiz. Hatto, juda ko’p yillar davomida o’ziga ma’qul bo’lgan, faqat aynan shu tashkilotlarning mahsulotlari va xizmatlariga o’rgangan va xarid qilgan iste’molchilar ham, birinchi navbatda yangi mahsulot va xizmatlarni xarid qilmoqdalar.

Bu vaziyatda moddiy va nomoddiy mahsulotlarni ishlab chiqaruvchi korxona rahbari yoki menejerlar albatta o’zlari kutmagan raqobatga duch kelmoqdalar. Menejer novator(yangi g’oyalar, yangi texnologiyalar bilan ishlovchi boshliq, rahbar) bir texnologiyaga va shu texnologiya- ning ishlab chiqarish sharoitlariga o’rgangan va bu texnologiyadan ajralgisi kelmagan ishchilarini yangi texnologiyalar tizimiga o’tishning afzalliklari va samaradorligiga ishontirishning uddasidan chiquvchi, ijodiy fikrlovchi, zamonaviy ilm-fan yutuqlaridan, axborotlaridan yaxshi xabardor, tashkilotchi va tashabbuskor rahbardir.
Salohiyatli innovatsion menejerning dunyoqarashi va fikrlashi standartsiz, qolipsiz bo’lishi, ular boshqaruv qarorlarini ishlab chiqish va qabul qilishda hatto kam sonli bo’lsa ham o’zlarining haq ekanligini ilmiy-texnika yutuqlariga, zamonaviy boshqaruv usullariga asoslanib isbotlab beradilar va g’olib bo’ladilar.
Novatorlar o’zlarida qat’iy ishonch bo’lishi uchun doimo izlanishda bo’ladilar.
Mutaxassisligi yoki ixtisosligidan tashqari Jahon taraqqiyotidagi yangi
texnologiyalar bilan tanishib boradi. Menejer novatorlar murakkab muammolarga duch
kelishini va bu vaziyatlardan chiqilmasa «chet»da qolib ketishini juda yaxshi anglab
olgan. Shuningdek, ular o’zlarining tashkilot yoki korxona taqdiridagi o’rnini, mavqe’ini
ham yaxshi anglab olgan.
Shunday qilib, har bir mutaxassisni, zamonaviy menejerni har taraflama
baholash va tanlashning quyidagi to’rtta talablari asosida amalga oshirilishi to’g’ri
deb topilmoqda:
1. Professional tayyorliligi.
2. Psixologik sifatlari.
3. Umumiy madaniy darajalari.
4. Umumiy ilmiy darajalari.
Professional tayyorliligi. Bu guruhga kiruvchilar uchun asosiy talab bilimlarni egallash hisoblanadi. Menejerning novator bo’lishligi uchun u o’rganishi talab qilinadigan fanlarning xili ko’p. Bu fanlarni marketing elemetlariga muvofiqlashgan
holatlarda quyidagi guruhlarga bo’lish mumkin:
1. Product (mahsulot siyosati va mahsulotni ishlab chiqarish) – texnik fanlar, ishlab chiqarish texnologiyasi, huquqshunoslik va korxonaning iqtisodiyoti.
2. Price (baho siyosati va samarali baho tashkillanishining nazorati) – makro va mikroiqtisodiyot, jahon iqtisodiyoti, oliy matematika, statistika, moliyalar va kredit), soliq huquqi, buxgalteriya hisobi.
3. Place (bozor ulushini egallashdagi samaradorligi) – muzokaralarni olib borish texnikasi, merchendayzing.
4. Promotion (sotuv tizimining samaradorligi) – sotsiologiya, psixologiya, nisbiylik nazariyasi va statistika.
Albatta, ko’rsatilgan bu fanlarni mukammallik darajalarida o’rganish juda murakkab, lekin menejer ularni yetarli darajalarda o’rganishi va yetishmayotgan bilimlarni o’rganishni davom etirishi kerak. Menejer–innovatorning asosiy professional sifatlarini quyidagilar bilan ta’riflash mumkin:

1. Ishda axborotlar bilan ishlashga qiziquvchanligi.
2. Mantiqiy qobiliyatini rivojlantirishi.
3. E’tibor va diqqatlarni to’plashga qodirligi.
4. Nutq qobiliyatini rivojlantirishi.
5. Matematikani bilish qobiliyatini rivojlantirishi.
6. Ishdagi muloqotlar sohasiga moyilliligi.
7. Innovatsiya tadqiqotlarida faolliligi.
8. Shaxsiy o’sishga doimiy intilishi.
9. Faol hayotini, aholining faravon, iqtisodiy-ijtimoiy
xolatini yaxshilashga yo’naltirishga intilishi.
2. Psixologik sifatlari. Menejer-innovator do’stona munosabatlar, ijtimoiy ishonchlilik, optimizm, tabiatsevar- lik, muloqotlarda topqirlilik va aqllilik, hissiyot va sezgi- larini bildirishda samimiyatlilik kabi jamlagan ijtimoiy- psixologik xususiyatlarga ega bo’lishi talab qilinadi.
Uning ijtimoiy-psixologik yetishganligi quyidagilarda ma’lum bo’ladi:
1. O’zining odob-axloqi va bahosini namoyish etishda doimo egiluvchanlik tendentsiyalarini namoyish qilishi.
2. O’zgaruvchan vaziyatlarni tezlikda anglab olishi;
3. O’z-o’zidan yoki ichki sabablar natijasida kelib chiqqan fikr-mulohazalarini rivojlantirishi;
4. Tabiiylik va oddiylik;
5. O’zini qabul qilishining yuqori darajadaligi;
6. Odamlar bilan muloqotlarda o’rinli va egiluvchanlik darajasi yuqoriligi;
7. Ijodga moyilligi;
Shuningdek, menejer–innovator stressga barqarorligi va o’zining fikrlari, mulohazalarini faqat faktlarga asoslanib keltirishi bilan ajralib turishi lozim.
3. Umumiy madaniy darajasi. Shuni esda tutish kerakki, menejer o’ziga bo’ysunuvchilar o’rtasida sog’lom hayot tarzini tashviqot qiladi. Shuning uchun ham u ko’rinarli qiyofada bo’lishi kerak. Zamonaviy menejerda tashqi qiyofa jihatidan savlatlilik, sifatli va yengil, bir xil rangdagi ustki kiyim, aksessuarlar va boshq.. namoyon bo’lishi lozim.
Unda faqat tashqi “ko’rinish” emas balki ichki “dunyosi” ham kengliklarni qamrab
olgan bo’lishi, vaqti kelganda suhbatlarda yetakchi bo’lishi uchun Alisher Navoiy
she’riyatidan tortib taniqli davlat arboblarining siyosiy qarashlarigacha asosli,
erkin so’zlay olishga doimo tayyor bo’lishi kerak.
Menejerning nutqi va yozuvlari savodli, asoslangan, yengil tushuniladigan bo’lishi
lozim. Chunki hozirgi vaqtda har qanday yangilikni hamma ham to’liq tushuna olmaydi,
savollar ko’p, shuningdek, tanqidlar ham ko’p bo’lishi mumkin.
Menejerning faoliyati hamisha qonunchilik me’yorlariga asoslanganlikni talab
qiladi. Shuning uchun ham u o’z fao- liyatining huquqshunosi ham bo’lishi, komp`yuter
texnologiya- sini mukammal egalashi lozim.
4. Umumiy ilmiy darajasi. Menejer-innovator o’rga- nishi va bilishi kerak
bo’lgan muhim va asosiy fanlarning o’rnini ko’rib chiqish mumkin:
1. Falsafa: bu fanni o’zlashtirishdan olingan bilimlar voqe’lik va
hodisalarni har tomonlama ko’rib chiqish, tahlil qilish imkoniyatlarini, sabab va
oqibatlarning uzviyligini anglashni, mukammal tahlillar o’tkazishda fikrlash qobi-
liyatini oshiradi va mustahkamlaydi.
2. Sotsiologiya: bu fan yordamida menejer jamiyatdagi, ayniqsa
tashkilotdagi personalning talab va ehtiyojlarini yengil aniqlaydi, bu sohadagi
yangilikka e’tibor qaratadi.
3. Iqtisodiyot: bu fanni o’zlashtirish orqali menejer o’z tashkilotining bozor
raqobatlariga chidamliligi darajala- rini va bozorda barqaror turish, bozordagi
ulushini barqa- rorlashtirish rejalarini ishlab chiqadi.
4. Psixologiya: odamlar bilan muloqot qilishning eng maqbul
variantlarini, xodimlarning motivlarini oldindan bilib olishga yordam beradi.
5. Tarix: xatolarga yo’l qo’ymaslikni o’rganadi, ixtirolar- ning mazmunini bilishning
zaruratini anglaydi.
6. Statistika: tashkilotning samarali faoliyatiga u yoki bu yangilikning ta’sirini
tahlil qilishga yordam beradi.
8. San’at: bu o’rinda “menejment-boshqaruv san’ati” ibo- rasini keltirsak,
bu fanning menejer uchun qanchalik kerakliligi albatta hammaga tushunarli
bo’ladi. Bu fan yordamida menejer ijodga qiziqadi, o’zining ziyoliligi
darajalarini oshiradi. Keltirilgan ro’yxatlar menejer o’rganishi va o’zlashti-
rishi kerak bo’lgan fanlar bilan chegaralanmaydi. U juda ko’p fanlarni o’rganib va o’zlashtirib o’zining bilimi, madaniyati, komilligi va dunyoqarashlarini doimo kengaytirib borishi lozim. Shuningdek, zamonaviy menejer boshqaruvga bog’liq bo’lmagan fanlarni, dunyo ahamiyatidagi texnologiyalar va ilg’or tajribalar haqidagi axborotlarni kuzatib borishi,
dunyoqarashini kengaytirib borishi lozim.
Zamonaviy menejerga talablar. Vaqt o’tgan sari tashkilotlar,
korxonalarning tiplari va turlari ko’payib boradi. Shu holatga bog’liq
menejerlar ham oldindagi o’zgarishlar va yangi talablarga doimo tayyor turishlari
kerak.
Jahon menejmentining tajribalaridan ma’lumki, pro- fessional menejmentni va
professional personalni intensiv ravishda tayyorlab borish doimiy o’zgarib turadigan
ichki va tashqi muhit sharoitlarida kompaniyaning yashab qolishini ta’minlaydi. Bu
masala O’zbekiston sharoitida hali to’lig’icha hal qilinmagan. Professional menejerlarni
tayyorlamaslik har qanday tashkilotning o’z-o’zini boshqarish rejimiga va istiqbolli
taraqqiyotga o’tishini sekinlashtiradi.
O’quv qo’llanmani tayyorlash davomida mamlakatimizda va chet elda nashr etilgan ilmiy
adabiyotlarini o’rganishdan ma’lum bo’ldiki, tashkilotlar va korxonalarning
istiqbolli va samarali rivojlanishi korxonalar va tashkilotlarning
rahbarlariga nisbatan ko’proq professional menejerlarga bog’liq ekan. Shuning
uchun ham jahonning ko’p davlatlarida professional menejer oldiga ko’plab talablarni
qo’yishadi Rossiyalik olimlarning xulosalari bo’yicha zamonaviy menejerlarni Yevropa
darajalarida tayyorlashga yetishish uchun hali ko’p yillar o’tishi kerak va hozirda menejerga
innovator bo’lish uchun qo’yidagi uchta yo’nalish mavjud:
1. «Menejment» mutaxassisligi bo’yicha maqsadli oliy
ta’limda o’qish, keyinchalik ishga joylashish va «diplomli»menejer sifatida mansab pillapoyalariga ko’tarilishning uddasidan chiqish.
2. Menejment bilan bog’lanmagan yo’nalishlardagi yangiliklarni o’zlashtirish bo’yicha yuqori natijalarga erishish (komp`yuter texnologiyasidan tortib kulinariyagacha).
Yangi mahsulot chiqaruvchi xususiy firmani ochish. Buning uchun iqtisodiy ta’lim diplomini olish shart emas.
Xulosalar:
1. Birinchi menejer angliyalik sanoatchi Robert Ouen bo’lgan. U 1820 yilda o’zining N`yu-Lenarkdagi (Shotlandiya) ipyigiruv fabrikasida birinchi bo’lib mehnat unumdorligi va faoliyatni motivlashtirish, ishchilarning fabrika bilan o’zaro munosabatlarini
va mehnat jarayonlari bilan bog’langan savollarni, muammolarni yechdi. Bu
haqdagi xabarlardan boshlab menejer boshqaruvda real rahbar bo’lib bordi.
Menejmentning asosiy vazifalari mutaxassislarning

2. Menejer-bu tashkilot faoliyatida, boshqaruv faoliyatida asosiy o’rinlardan birini
egallaydigan professional mutaxassis. Bu yerda professional so’zining ma’nosi
shundan iboratki, bu mutaxassis uchun korxonada (tashkilotda) doimiy ish o’rni bor va
korxona faoliyatida, korxonaning aniq sohalarida boshqaruv qarorlarini qabul qilish
vakolati ham unga beriladi.
3.«Menejer» atamasini va «menejer» nomini korxonada (tashkilotda)
ishlayotganlarning barchasi keng ma’nolarda bilishadi. Ularning xulosalari bo’yicha
Menejer:
• guruh yoki guruhlarning rahbari;
• laboratoriya, bo’limlarning, korxonadagi funktsional
xizmatlarning boshlig’i;
• ishlab chiqarish bo’limlarining boshlig’i;
• tashqi hamkorlar va turli bo’limlar faoliyatlarini muvofiqlashtiruvchi turli
darajalardagi administrator;
• firma, korxona rahbari.
4. Menejer tushunchasi va menejerning vazifalarini o’rganishdan ma’lum bo’ldiki, menejer ko’proq uddaburonlik bilan tavsiflanmoqda. Bu xulosa to’g’ri. Uddaburonlik insonning bilimi, zakovati, har qanday vaziyatdan ijobiy natija va taassurot bilan chiqib ketishi, o’ziga bo’lgan ishonchni atrofdagilarga ham yetkaza olishining umumiy nomi.
Bundan tashqari, har bir kishining o’z tashqi ko’rinishini risoladagidek ta’minlashi, gap-so’zi,
muomala madaniyati, zamon bilan hamnafasligi uning jamoat orasidagi
mavqeini belgilaydi. Menejerning faoliyati birinchi navbatda kishilar bilan
uchrashishdan boshlanganligi uchun o’zi haqidagi yaxshi taassurot qoldirilishi uchun
salomlashishga e’tibor berishi kerak.
Malakali menejer quyidagilarni uddalashi va bajarishi lozim:
1. Ko’p sonli xodimlarni boshqara olishi.
2. Maqsadga erishishning usullari va vositalari, resursla-
ri, vaqtlarini aniq belgilab, biznes-rejalashtirishni amalga oshirishi.
3. Bo’ysunuvchilar oldiga vazifalarni qo’ya bilishi, ularni
samarali ishlashga chorlash motivlarini yaratishi.
4. Bo’ysunuvchilarning mas’uliyati chegaralarini va kompententligini aniqlab, resurslar bilan ta’minlab faoliyatlarini tashkil qilish.
5. Doimiy ravishda katta hajmlardagi axborotlarga ega bo’lish.
6. Zamonaviy texnologiyalardan foydalana bilishi va turli yo’nalishlardagi innovatsiyalarni o’rganib borishi.
7. Bo’ysunuvchilarning rivojlanishini va o’z-o’zini rivojlantirishi bilan maqsadli shug’ullanish. Zamonaviy menejerga talablar.

Muallif: Pardaev. O. M.

Mavzular.

manba